image

Sporters

Sporters | jongeren & volwassenen

Deelnemen aan sportieve activiteiten bij jongeren en volwassenen krijgt bij onze praktijk grote aandacht.

Atletische Uitdagingen

Fysische, mentale en emotionele ontwikkeling en voordelen die gepaard gaan met atletische uitdagingen spelen een grote rol in het algemeen welzijn en de gezondheid. Als het nu om gecombineerde activiteit tussen verschillende persoonlijkheden en vaardigheden gaat in teamsporten of de mentale weerbaarheid die nodig is voor individuele competitie, het heeft allemaal zijn invloed op persoonlijke ontwikkeling en doorzetting. Jammer genoeg de keerzijde van de medaille van veel atletische uitdagingen gaat over de risico's van sportletsels die langdurige gevolgen kunnen hebben.

Balans

Daarom is het belangrijk om de balans te vinden tussen de voordelen en de risico’s bij het aangaan van sportieve uitdagingen. Osteopathie is hierin een uitstekende partner om de lichamelijke risico’s in kaart te brengen en de weerbaarheid van het lichaam merkbaar te verhogen.


Indicaties

Klik op de titel voor meer uitleg over een onderwerp.

Letsels na trauma
  • Hand    

    Maletvinger

  • Hoofdletsels    

    1.    Hersenschudding na valpartijen
    2.    Neusletsel
    3.    Oorletsel
    4.    Gebitsletsel

  • Knie    

    1.    Kruisbandletsels
    2.    Meniscusletsels
    3.    Lateralebanden letsels

  • Schouder uit de kom    

    Meer info volgt.

  • Voet    

    1.    Enkelverwikking: inversie of eversie trauma
    2.    Turfteen


Sportblessures: Overbelastingsletsels
  • Abdomen / Buik    

    1.    Navelbreuk
    2.    Liesbreuk
    3.    Darmen
    4.    Steken in de zij tijdens sporten

  • Algemeen    

    Overbelastingletsels komen vaker voor dan je denkt bij sporters. Dit komt omdat dit soort blessures in eerste instantie niet geregistreerd worden. In het begin proberen sporters/atleten namelijk vaak gewoon door te trainen en wedstrijden te blijven spelen. Als de overbelastingklachten erger worden, past men meestal eerst de training aan. Pas als de pijn en de klachten zo erg zijn dat je niet meer op niveau kan sporten en het dagelijks leven gaat beïnvloeden, stopt men met wedstrijden spelen. Rust zorgt er dan vaak voor dat de blessure verdwijnt. Maar soms moet je je ook laten behandelen door een arts en/ of osteopaat en fysiotherapeut.

  • Elleboog    

    1.    Tenniselleboog
    2.    Golverselleboog

  • Hand    

    1.    Fietsershand
    2.    Duimblessures
    3.    Vingerblessures
    4.    Turnpols
    5.    De Quervain tenosynovitis

  • Heup / Bekken / Liesklachten    

    1.    Bekkenpijnen
    2.    Snapping hip
    3.    Slijmbeursontstekingen
    4.    Adductorentendinitis
    5.    Lieskanaal
    6.    Illiopsoas
    7.    Hamstringsproblemen

  • Knie    

    1.    Lopersknie
    2.    Springersknie


    3.    Osgood Slater
    De apofysitis van Osgood – Schlatter is een overbelastingsletsel dat vooral voorkomt bij groeiende adolescenten. Het is een ontsteking van de knieschijfpees (patellapees) ter hoogte van zijn aanhechting op het scheenbeen. Hierbij ontstaat een gevoelige bobbel op het scheenbeen net onder de knie. Typisch gaat het om jonge adolescenten die explosieve sporten beoefenen, zoals voetbal, basketbal en atletiek.
    Het is belangrijk om hier de training aan te passen aan de belastbaarheid en osteopathie zet hier duidelijk in op het behandelen van de fasciën en de doorbloeding van de pees en spieren.

    4.    Patellofemoraal syndroom
    Bij het patellofemoraal pijnsyndroom ervaart de patiënt pijnklachten in en rond de knieschijf. Deze pijn aan de voorzijde van de knie komt op alle leeftijden voor, maar vooral in de puberteit en vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
    Bij het buigen en strekken van de knie loopt de knieschijf door een groeve in het bovenbeen. De knieschijf werkt als een soort katrol, waarop bij het buigen van de knie grote krachten staan vooral bij activiteiten met geplooide knie zoals traplopen, hurken, knielen of rechtkomen uit een diepe zetel.
    Een belangrijke oorzaak het patellofemoraal pijnsyndroom is het slecht glijden van de knieschijf in de groeve ten gevolge van een afwijkende stand van de benen of door zwakke of korte spieren rondom de knie wat kan leiden tot schade aan het kraakbeen achter de knieschijf. Vaak zijn er echter geen afwijkingen te vinden en is het meer de irritatie van de structuren rondom de knieschijf die leiden tot de klachten. Dit kan het gevolg zijn van overbelasting of een val. Vooral bij een functioneel onevenwicht in de knie door de combinatie van zwakke dijspieren en overgewicht, kan een banaal trauma aanleiding geven tot deze pijn aan de voorzijde van de knie.

    De behandeling bestaat uit de combinatie van relatieve rust, oefeningen en stretching.
    Oefeningen die de spieren versterken blijken meer effect te hebben dan rust of pijnmedicatie. De quadriceps, en met name het deel aan de binnenzijde, is van belang voor de sporing van de knieschijf.

    Naast versterking van de spieren is het ook belangrijk dat ze goed op lengte zijn. Bij te korte spieren zijn de krachten die op de knie werken anders verdeeld en dit kan tot klachten leiden. Stretching of rekking van de quadriceps (voorzijde bovenbeen), van de hamstrings (achterzijde bovenbeen) en van de kuitspieren (achterzijde onderbeen) is aangewezen. Behandeling bij de osteopaat gaat voornamelijk over de gezondheid van het bindweefsel en de algemene posturologie.

  • Onderbeen    

    1.    Compartimentsyndroom / Logesyndroom
    De spieren van het onderbeen zijn in vier groepen verdeeld, ook wel compartimenten genoemd. Iedere groep heeft een stug omringend vlies; de spierfascia. Door overbelasting kan dit vlies te strak om de spieren gaan zitten. Dit geeft een inspanningsgebonden pijn en gespannen gevoel aan het onderbeen dat bloedvoorziening in het gedrang kan brengen en ook de bezenuwing kan comprimeren. Bij rust nemen de klachten direct weer af. Het onderbeen heeft spieren verdeeld in vier compartimenten, die op wisselende locaties in het onderbeen klachten kunnen geven. Deze blessure komt vaak aan beide benen tegelijk voor.

    Er wordt vanuitgegaan dat de verhoging van druk in deze compartimenten ontstaat door zwelling van de spier komt maar ook belemmering van veneuse afvoer in de spier kan hiertoe bijdragen.

    2.    Shin Splints / tibiaal stresssyndroom
    Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) of vroeger ook wel shin splints genoemd, is een overbelastingsblessure van het scheenbeen.
    Pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen, meestal wegtrekkend na de warming up. Na de training keren de klachten weer terug en houden soms aan tot de volgende ochtend. Deze pijn is verder op te wekken door op de achterrand aan de binnenzijde van het scheenbeen te duwen.

    Plotselinge toename van trainingsduur of trainingsintensiteit kan deze overbelastingsblessure uitlokken. Ook beginnende hardlopers en sporthervatting op het oude niveau na ziekte of vakantie kan de klachten veroorzaken. Ook aangepast schoeisel met de juiste voetstand en aangepaste demping is hier van groot belang.

  • Schouder    

    1.    Spier en peesletsels: biceps, triceps en rotatorcuff
    2.    Slijmbeursontstekingen
    3.    Ontstekingen kapsel
    4.    Circulatieproblemen onderarm: witte, dode vingers

  • Spierkrampen    

    Meer info volgt.

  • Spierscheur    

    Meer info volgt.

  • Stressfracturen    

    Meer info volgt.

  • Thorax    

    1.    Tussenribspieren
    2.    Ribben

  • Voet    

    1.     Achillespeesblessure
    2.     Dansershiel   
    3.     Hallux Valgus
    4.     Voorvoetpijn
    5.     Slijtage gewrichtskraakbeen
    6.     Hamertenen
    7.     Voetwortelartrose

  • Zweepslag    

    Meer info volgt.